Grondwerk is voor iedereen

Steeds meer mensen weten tegenwoordig wat grondwerk is, en ook steeds meer mensen gaan er mee aan de slag ! Daardoor zijn er ook steeds meer manieren, methode en gedachten over hoe het grondwerken zou ‘moeten’. vandaag heb ik oefeningen die voor iedereen toe te passen zijn, die binnen elke methode bruikbaar zijn, en waar je altijd wat aan hebt !

Longeren

Zijn er nog mensen die niet weten wat longeren is ? Ik betwijfel het. Maar als het zo is, Hoi ! Longeren is een hele waardevolle manier van trainen met je paard op de grond. Het kunnen trainen van het lichaamsbewustzijn, de mobiliteit en de spierkracht van je paard is een tool waar zo veel uit te halen valt! Ik ben echt een longeer-fanaat, en ik longeer bijna meer dan dat ik rij…

Goed leren longeren vergt heel veel oefening en heel veel tijd ! maar gelukkig kan je met een longeerlijn en een halster zo aan de slag !

Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur ? Maar dat is toch voor kinderen of mensen met shetlanders? Wat draagt het bij voor de training van mijn paard ?

Ik vergelijk vrijheidsdressuur altijd graag met een kleurboek voor volwassenen. Word je er de nieuwe picasso van? Nee. Maar het helpt je om je te ontspannen, maar wel taakgericht bezig te zijn. Het helpt om mentaal tot rust te komen, en tegelijkertijd daarin juist uitgedaagt te worden. Daarnaast is het goed voor je motoriek en balans. Het geeft dus heel veel voordelen, ook als je focus voornamelijk ligt in het rijden.

Werken aan de hand

Dressuur aan de hand, academische rijkunst, klassieke dressuur, lange teugelwerk, het zijn allemaal vormen van werken aan de hand. Het werk aan de hand is een voortborduring op het longewerk. Het werk aan de hand geeft je de kans om heel gedetailieerd aan het lichaamsbewustzijn en de mobiliteit van je paard. Maar ook hiervoor geldt, het kost veel tijd en oefening, maar dat is het zeker waard !

Werken in vrijheid

Zoals pat parelli ons als heeft geleerd :

When you remove the halter you are left with one thing, the truth.

pat parelli

het werken in vrijheid geeft een inzicht in het vertrouwen van je paard, en over jullie skills in lichaamstaal en communicatie ! Daarnaast is het gewoon heel gaaf om met je paard in vrijheid te kunnen werken. Ook het aanleren van commando’s in vrijheid zijn heel fijn, want mocht je paard een keer loskomen van de trailer, of ontsnappen heb je altijd nog wat achter de hand.

Wandelen

Wandelen is sowieso een van mijn favo hobbies om te doen, maar wandelen met mijn paard is nog eens extra leuk ! Wandelen is heerlijk ontspannend voor jezelf en je paard, en het geeft je de mogelijkheid om samen op ontdekking te gaan.

Daarnaast is wandelen heel gezond voor je paard, en helpt het je paard te ontspannen en te mobiliseren. Lange stukken rechtdoor stappen helpt het paard om de rugspieren te ontspannen en tegelijkertijd train je balans en coördinatie.

Dat waren ze ! Mijn 5 grondwerkoefeningen waar voor iedereen wel iets tussen zit. Ik hoop dat je er mee aan de slag kan, en heel veel plezier met het grondwerk !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.